Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

“Marš mira 2022” od Nezuka do Potočara: Pri kraju uređenje staze u dužini od 100 kilometara

Foto: Arhiva

Pripreme za „Marš mira 2022“ od Nezuka do Potočara, u dužini od 100 kilometara i druge aktivnosti vezane za ovu manifestaciju, teku po plani i staza za pohod bit će spremna krajem ove sedmice – kazao je za portal „Avaza“ Amir Kulaglić, predsjednik Pododbora ovogodišnjeg „Marša mira“.

Zahvaljujući Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Federacije Bosne i Hercegovine, ko je za uređenje staze izdvojilo 600.000 maraka, kaže da se privode kraju radovi na asfaltiranju četiri dionice puta i nasipanju još toliko dionica.

– Kada je u pitanju čišćenje niskog i visokog rastinja na stazi i košenje livada za kampove ti poslovi su ugovoreni i bit će završeni sedam dana prije pohoda. Sudeći po dosadašnjim grupnim i pojedinačnim prijavama, na ovogodišnjem pohodu očekujemo od četiri i po do 5.000 učesnika. Stoga pozivam sve one koji se nisu prijavili da tu učine u što kraćem roku, kako bi mogli planirati logističke potrebe- naglasio je Kulaglić.

S obzirom da je drugog dana velikog pohoda prvi dan Kurban Bajrama, kaže da je sve pripremljeno za klanjanje velikog bajram- namaza u Liplju.

– U koloni će većina učesnika biti Bošnjaci, koji žele klajnjati bajram –namaz. Velika livada u Liplju pored školske zgrade bit će prostor za klanjane tog namaza, kojeg će predvoditi i hudbu vaziti muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. 

Nakon namaza, svi učesnici „Marš mira“ bit će posluženi kafom i kolačima, a nakon toga nastaviti put do Mravinjaca, gdje je predviđen konak – istako je Kulaglić.

Avaz

VIJESTI

Najnovije vijesti