Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIMilorad Dodik zatražio ostavku Šefika Džaferovića

Milorad Dodik zatražio ostavku Šefika Džaferovića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je na sjednici tražio smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

“Imali smo sjednicu Predsjedništva sa poznatim dnevnim redom, ali osnovna stvar o kojoj smo pokušali diskutovati ovdje i zbog čega sam tražio da Džaferović podnese ostavku je zato što je prekršio Ustav. Radi unilateralno. U tom pogledu je vrlo jasno da predsjedavajući Predsjedništva treba da predstavlja usaglašeno stavove. On govori privatne stavove i zato sam tražio da ponese ostavku. Ako to ne uradi do iduće sjednice, tražiću njegovu smjenu.”, rekao je Dodik.

Naveo je kako je ovo institucionalni krah BiH.
“Džaferović zastupa svoje interese, a postoji jasno propisana procedura.”
Sjednica Vijeća ministara je u 14 sati gdje će se donijeti odluka o finansiranju općih izbora u oktobru.
“Mi ćemo ići na izbore i protivimo se prolongiranju izbora. Što se tiče toga i postoji procedura i u skladu sa tom procedurom. Komšić i Džafeorvić su iznijeli stav da se obaveže Vijeće ministara da se to riješi. Nećemo praviti presiju na njih.”
Krivične prijave
Opet se osvrnuo na rad Džaferovića i rekao da je podnio krivične prijave i protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbo,kako kaže, neusaglašenog djelovanja prema međunarodnoj zajednici.
“Ja sam kao odgovor na to podnio krivične prijave protiv odgovornih, protiv ministrice Bisere Turkovič i postupajućeg ambasadora. To rade da se priklone strancima, nek nađu odluku, da se Predsjedništvo priključuje tim inicijativama. Ne postoji tako nešto. Turković pokušava da se oslanja na strategiju vanjske politike. Koristi rat u Ukrajini. Ovo je farsa i ovo ne vodi ničemu.”
“Najbolje je imati neutralnni status. Ako se predsjedavajući Predsjedništva ovako ponaša, onda to je neprihvatljiva praksa. Jedino nadležno mjesto je Predsjednišvo BiH na svaku konkretnu odluku, mora da bude instrukcija proihvatamo li ili ne. To sto radi predsjedavajući je nedopustivo. Pokušaćemo da uvedemo nekng reda i pokrenuću postupak o njegovoj smjeni. Kraši se Ustav, skršeno je sve,” kazao je Dodik.
Džaferović je prekršio članove pravilnika i krši Ustav. Kada vidite i nađete da sam ja tako nesto prkršio, ne bi mi bilo oprošteno. On to radi redovno. On je pokušao da to objasni da je to opšta situacija, nek to priča na sjednici SDA.
Bilo je nekih prihvatanja grantova i nekih sporazuma oko migranata i to je podržano na sjednici Predsjedništva, rekao je Dodik.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari