Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Mladi i izbori u Mostaru, u fokusu OSCE-ovog online okruglog stola

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je 16. decembra, 2020. godine, online okrugli sto pod nazivom: Mladi i izbori, koii je okupio predstavnike Vijeća mladih Grada Mostara, Koalicije za slobodne i fer izbore “Pod Lupom” i Savjetodavne grupe mladih pri Misiji OSCE-a, kao i drugih organizacija mladih.

Cilj ovog okruglog stola bio je da se podigne svijest i učešće mladih na izborima, kao važan osnov demokratije, sa fokusom na mlade glasače u Mostaru, gradu koji je bio bez izabrane odgovorne administracije više od 12 godina.

“Vaš glas je važan. Glasanjem na izborima za one kandidate za koje vjerujete da će najbolje služiti interesima vaših zajednica doprinosite jačanju demokratije u ovoj državi,” naglasila je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, istaknuvši potrebu da mladi ljudi rade skupa i da iskoriste svoje pravo glasa. ”Činjenica je da zajednički rad mladih na lokalnom nivou može donijeti promjene”.

Na okruglom stolu se razgovaralo i o inicijativi Misije OSCE-a u BiH vezanoj za Kodeks izbornog ponašanja za lokalne izbore, koji sadrži nekoliko ključnih obaveza, koje imaju za cilj doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu u lokalnim zajednicama. Također je bilo riječi o izazovnom mandatu koji stoji pred novoizabranim zvaničnicima u Mostaru a koji će se suočiti s nekoliko pitanja koja zahtijevaju hitna rješenja.

Razgovaralo se i o uticaju pandemije COVID-19. Učesnici okruglog stola istakli su potrebu da pozovu sve glasače da zaštite sebe i sve osobe angažovane na biračkim mjestima tako što će, tokom glasanja, nositi maske i poštovati sve epidemiološke mjere.

“Mogućnosti zloupotrebe izbora smanjuju se velikim odazivom birača”, istakla je Kavalec. “Zato vas molim da cijenite ovo pravo i ostvarite ga slobodnom voljom.”

Kavalec je naglasila da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti blisko surađivati s lokalnom administracijom u pružanju podrške građanima Mostara.​

VIJESTI

Najnovije vijesti