Utorak, 5 Decembra, 2023

Najavljena izgradnja sistema za navodnjavanje u Živinicama: Bit će obuhvaćeno oko 600 domaćinstava

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Emanuel prisustvovali su danas u Živinicima potpisivanju Ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje kojim će biti obuhvaćeno 115 hektara (ha) poljoprivrednog zemljišta i oko 600 domaćinstava u toj općini.

Ugovor su u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede potpisali šef Jedinice za implementaciju projekata Alojz Dunđer i direktor izvođača radova kompanije „Papilon Čelić“ Admir Salihović, a vrijednost ugovora je 1,63 miliona KM.

Projekt razvoja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz podršku Svjetske banke na području 10 općina i gradova u Federaciji BiH, a ukupna vrijednost projekta je 28 miliona KM.

Završetkom tog projekta ukupno će biti 4436,10 ha poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem i 2300 ha zemljišta u FBiH za koje će biti riješena odvodnja.

– U našoj zemlji bogatoj vodnim resursima te resurse trebamo više koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, jer skoro svake godine tema su suše i njihove posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Zato je naš cilj završiti projekte u 10 planiranih područja, a već radimo na tome da uz podršku Svjetske banke napravimo slične projekte i u drugim općinama – istakao je ministar Dedić.

S obzirom da je nizak nivo razvijenosti sistema navodnjavanja jedna od glavnih prepreka razvoja poljoprivrede, cilj Federacije BiH je što više povećati procent navodnjavanih površina, piše Fena.

Razvoj sistema navodnjavanja iziskuje visoka ulaganja, ali su koristi i prednosti dugoročne, jer pored sprječavanja suše, kao elementarne nepogode u poljoprivrednoj proizvodnji koje će biti sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi, stepen korištenja zemljišta, a otvara se mogućnost druge sjetve, sa znatnim povećanjem kvalitete plodova.

Osim Živinica projektna područja se nalaze na području gradova i općina: Široki Brijeg, Ustikolina, Goražde (sa dvije lokacije), Čapljina, Odžak, Žepče, Sanski Most i Bihać.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti