Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Nakon 20 godina učenici hrvatske nacionalnosti u školskim klupama u Špionici

spionica-skola

 Nakon više od 20 godina učenici hrvatske nacionalnosti, iz naselja koja gravitiraju OŠ Špionica u Općini Srebrenik, novu školsku godinu poceli su u ovoj obrazovnoj ustanovi. Riječ je o petnaest učenika šestog i sedmog razreda, koji su do ove školske godine pohađali nastavu u osnovnoj školi u Bosanskoj Bijeloj, na području Distrikta Brčko.Kako je istakao Saša Nišandžić, direktor OŠ Špionica, ovi učenici nastavu će pohađati po aktuelnom nastavnom planu u ovoj školi, uz  realizaciju nacionalne grupe predmeta i nastave na hrvatskom jeziku.

spionica-skola1

Početku nove školske godine u OŠ Špionica danas su prisustvovali i predstavnici Vlade TK: ministar finansija Jakub Suljkanović i Zlatan Muratović  ministar  obrazovanja nauke, kulture i sporta, kao i predstavnici Općine Srebrenik: Muhamed Jašarević šef Službe za društvene djelatnosti i Mehmed Bajraktarević poslanik u Skupštini TK,  koji su dali podršku povratku učenika hrvatske nacionalnosti u matičnu školu.

spionica-skola2

-“Uz sve ono što se dešava kada je riječ o obrazovanju u BiH , famoznim slučajevima dvije škole pod jednim krovom, segregaciji i podijeli učenika,  OŠ Špionica i Općina Srebrenik predstavljaju i više nego pozitivan primjer na koji način treba rješavati aktuelna pitanja”-naglasio je ovom prilikom ministar Muratović zaželivši svim učenicima i uposlenicima sretan i uspješan početak nove školske godine.

spionica-skola3

Obzirom da su ovom prilikom istaknuti i tehnički problemi sa kojima se ova škola susreće, poput potrebe za obnovom školskog inventara, rekonstrukciji učioničkog prostora i mokrih čvorova, punu podršku u rješavanju ovih problema i obezbjeđenju finansijskih sredstava, u narednim budžetskim projekcijama, u ime Vlade TK,  obećao je i ministar finansija  Jakub Suljkanović.

spionica-skola4

Zahvalnost za realizaciju projekta, svim sudionicima povratka učenika hrvatske nacionalnosti u matičnu školu ovom prilikom izrazio je i Mato Matijević, predstavnik roditelja.

spionica-skola5

VIJESTI

Najnovije vijesti