Utorak, 28 Maja, 2024

Nakon Pfizera, u BiH stiže 36.000 doza vakcina AstraZeneca iz Južne Koreje

Institucijama Bosne i Hercegovine u subotu je zvanično potvrđeno da vakcine preko COVAX-a stižu u Bosnu i Hercegovinu avionom 24. marta. Riječ je o vakcinama koje je Bosna i Hercegovina ranije platila.

Dolazak 24.000 doza originalnog razređivača (diluenta) očekuje se sutra, 23. marta 2021. godine, dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcine definitivno stiže 24. marta 2021. godine.

Kako je potvrđeno portalu Radiosarajevo.ba, nekoliko dana poslije doza BioNTech/Pfizera u Bosnu i Hercegovinu će stići i 36.000 doza vakcine  AstraZeneca.

Saznajemo da je riječ o vakcinama proizvedenim u Južnoj Koreji.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ranije je najavila da bi ove dole vakcina trebale stići 29. marta, a 22. aprila još 76.000 doza vakcine AstraZeneca.

Koristi koje se vezuju uz AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa veće su od rizika, zaključili su u petak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), potvrdivši ocjenu koju je dan ranije dala Europska agencija za lijekove (EMA).

AstraZenecino cjepivo (…) i dalje ima pozitivan omjer koristi i rizika, s golemim potencijalom prevencije zaraze i smanjenja smrti u cijelome svijetu”, ističe u priopćenju Svjetski savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva (GACVS) Svjetske zdravstvene organizacije.

Stručnjaci GACVS-a održali su 16. i 19. marta virtualni sastanak kako bi proučili
raspoložive informacije i podatke o “slučajevima tromboembolije (zgrušavanja krvi) i trombocitopenije (smanjenog broja trombocita) nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv infekcije COVID-19”.

Britanski premijer Boris Johnson je primio AstraZenecinu vakcinu, dok je to najavila kancelarka Njemačke Angela Merkel, italijanski premijer Mario Draghi, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova vlada…

Inače, kako je portal Radiosarajevo.ba ranije objavio, vakcinacija za građane vršit će se u dvorani Zetre “Juan Antonio Samaranch”

Bosna i Hercegovina je teško pogođena pandemijom korona virusa.

Broj novozaraženih konstaktno raste, a samo tokom posljednja 24 sata u Bosni i
Hercegovini je prijavljeno 818 novozaraženih koronavirusom, dok su 73 osobe
preminule.

Svaki trenutak je važan, nadamo se da će se broj novozaraženih uskoro početi
smanjivati, a isporuka doza vakcina stići što prije

VIJESTI

Najnovije vijesti