Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Narodnoj kuhinji Imaret moguć nedostatak hrane, zbog poskupljenja namirnica

Narodna kuhinja Imaret u Tuzli dnevno pripremi 2400 obroka, koje dalje transportuju na devetnaest punktova za svoje korisnike. Zbog poskupljenja namirnica, ova kuhinja se suočila sa nedostatkom hrane za osobe kojima je obrok dnevno potreban.

“Sama činjenica da smo u situaciji da je došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, tako i povećanja obroka jer nama svaki dan pristižu novi korisnici sa zahtjevima. Skoro smo otvorili punkt u Svatovcu, općina Lukavac gdje se novih 160 ljudi prijavilo. Mi imamo podršku općina i kantona, ali je kraj godine i dok dođe do usvajanja budžeta proći će tri mjeseca, a mi ne znamo kako ćemo to prebroditi”, izjavila je za Fenu Mensura Hasanović, direktorica Regionalnog odbora Merhamet Tuzla u okviru koje je i Narodna kuhinja Imaret.

Najveća potreba Narodne kuhinje Imaret u Tuzli je za brašnom koje je u posljednja dva mjeseca dostiglo duplu tržišnu cijenu.

“Brašno nam je najneophodnije za pripremanje jer je poskupjelo, a najavljuju da će ići još. Građani nam mogu donirati i ostale životne namirnice poput graha, graška, riže, tjestenine, ulja, soli, začina. Sve što se koristi u domaćinstvima”, izjavila je Hasanović.

U Narodnoj kuhinji Imaret otvorili su svoju pekaru, gdje korisnicima pripremaju hljebove za koje im dnevno treba od 400 – 600 kilograma brašna. Direktorica je pozvala pravna i fizička lica društvene zajednice da im pomognu u prevazilaženju nastale krize, kako ne bi došli u situaciju da nekome zafali obrok.

VIJESTI

Najnovije vijesti