Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaZANIMLJIVOSTITEHNOLOGIJANaučnici žele poslati sondu u svemir i istraživati Uran

Naučnici žele poslati sondu u svemir i istraživati Uran

Jedan od prioriteta za naučnike u istraživanju svemira jeste misija na Uran.

Dosad su sonde poslane sa Zemlje “posjetile” Mars, Veneru, Saturn, Jupiter i njegove mjesece te Merkur, a Uran je zapostavljen. Međutim, naučnici to žele promijeniti tako da je ova planeta postala jedan od prioriteta za planetarnu nauku i astrobiologiju.

Plan je da se pošalje sonda na višegodišnju orbitalnu turneju oko Urana kako bi istraživala njegovu atmosferu. Ova misija bi dala izuzetno važne informacije o ledenim divovima, a posebno o Uranu i njegovim mjesecima.

Uran je neistraženi ledeni div, a NASA-ina letjelica Voyager 2 ga je samo preletjela 1986. godine i tada je bila udaljena oko 81.593 kilometra.

Iako je prelet bio kratak, Voyager 2 je uspio otkriti neke tajne Urana uključujući činjenicu da ima nekoliko mjeseca. Međutim, nova misija bi otkrila tačan sastav Urana, a s obzirom da naučnici pretpostavljaju da ga uglavnom sačinjavaju vodik, helij, led i stijene, mogli bi saznati mnogo o prirodi našeg Sunčevog sistema.

Planete izvan našeg Sunčevog sistema u velikoj mjeri su ledeni divovi, baš kao Neptun i Uran za koje se smatra da sadrže veća kamena jezgra te teže elemente od vodika i helija koji su prisutni u većim gasnim divovima poput Jupitera i Saturna.

Prilika za lansiranje letjelice, odnosno sonde je 2031., odnosno 2032, godina, kako bi iskoristila “gravitacijsku praćku” oko Jupitera i skratila svoj put do URana na “samo” 13 godina.

Uran je otkrio Sir William Herschel 1781. godine, a njegova prosječna udaljenost oz Sunca iznosi 3 milijarde kilometara. Put oko Sunca pređe jednom u 84 zemaljske godine, a prečnikom je četiri puta veći od naše planete. U atmosferi Urana dominiraju vodik i helij, a ova planeta ima najmanje 13 prstenova i brojne mjesece.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari