Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Neće biti produžen rok za uplatu premija osiguranja

Markice

Rok za uplatu premija zdravstvenog osiguranja na Tuzlanskom kantonu neće biti produžen, potvrđeno je za RTV TK u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Osobe koje nisu izvršile uplatu premije osiguranja, imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite, ali će snositi dio troškova.

Krajnji rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja bio je 30. april. Oni koji je nisu uplatili do tada, ostaju bez markice za ovu godinu. Premiju osiguranja mogu uplatiti samo osobe koje se prvi put prijavljuju na obavezno zdravstveno osiguranje u matičnu evidenciju Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Budući da ima osoba koje su početkom maja uplatile 20 KM na račun Zavoda, u svrhu premije osiguranja, tim osobama novac će biti vraćen. Potrebno je samo da ispune odgovarajući obrazac. Iz Zavoda napominju da osobe bez premija osiguranja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, ali će snositi dio troškova.
Tako naprimjer, ukoliko idete na pregled kod doktora opšte prakse platit ćete 3 KM, toliko ćete platiti i zubaru. Prvi pregled kod ljekara specijaliste je  5 KM, a ponovni pregled je 3marke. Konzilijarni ljekarski pregled na zahtjev
osiguranog lica košta 20 KM, ambulantno-fizikalni tretman 8 KM, laboratorijske analize – po nalazu koštaju 2 KM.

VIJESTI

Najnovije vijesti