Srijeda, 21 Februara, 2024

Obilježena 75. godišnjica masovnog pristupanja naroda srebreničkog kraja antifašističkom pokretu

Danas je ispred Spomen-kosturnice u gradskom parku u Srebreniku održana je prigodna svečanost kojom je na dostojan način obilježen Dan antifašista Srebrenika i 75. godišnjica masovnog pristupanja naroda ovog kraja antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu. Prigodnoj svečanosti prisustvovala je delegacija općine Srebrenik i predstavnici antifašističkih udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Kladnja, Konjica, Brčkog i još desetak bh. gradova te iz Vojvodine i Hrvatske.

Učesnicima svečanosti obratili su se Fahrudin Salihbašić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Srebrenik i Muhamed Jašarević, šef Općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu i društvene djelatnosti Srebrenik. Posebno su naglasili da narod ovog kraja baštini antifašističku tradiciju i da je Srebrenik otvoren grad za sve ljude dobre volje i dobrih namjera.

Delegacija općine Srebrenik i predstavnici antifašisitčkih udruženja iz BiH, Hrvatske i Vojvodine polaganjem vijenaca na šehidski spomenik i na spomen-konsturnicu odali su dužnu počast poginulim braniteljima u toku proteklog rata u BiH i stradalim antifašistima iz ovog kraja u toku Drugog svjetskog rata. Učesnici svečanosti obišli su i srednjovjekovnu tvrđavu u gornjem Srebreniku, a potom je upriličeno druženje u planinarskom domu na lokalitetu „Lipici“.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI