Četvrtak, 23 Maja, 2024

Obitelj, kolege i prijatelji oprostili se od glumca Ive Gregurevića

Obitelj, kolege i brojni prijatelji oprostili su se od velikana hrvatskog filma, kazališta i televizije Ive Gregurevića, koji će biti pokopan u rodnom mjestu Donja Mahala kod Orašja, u Bosni i Hercegovini.

Na posljednjem ispraćaju Gregurevića, glumca koji je obilježio posljednja desetljeća hrvatskog glumišta, okupio se velik broj Gregurevićevih kolega i prijatelja, glumaca, brojne osobe iz kulturnog, političkog i javnog života.

Uz katolički obred posljednjim riječima od Gregurevića su se na groblju Mirogoj oprostile glumice Perica Martinović i Anja Šovagović Despot te glumac Vedran Mlikota.

“Bio si nomadska duša, Đuka Begović, živio si protiv sebe da još više daš svom raskošnom životu, gradio kazalište od života, brisao granice između života i umjetnosti”, kazala je Martinović i dodala:

“Bio si dijete iz Donje Mahale koje se nikada nije prestalo igrati.”

Obećala je kako će njegovi kolege nastaviti sa održavanjam festivala filma kojeg je Gregurević pokrenuo u rodnom Orašju.

Anja Šovagović Despot se prisjetila Gregurevićeve fascinacije pokojnim Fabijanom Šovagovićem, upozorivši kako je i njihova smrt pala na isti datum u godini, 1. siječnja, s razlikom od 18 godina.

“Gregurević je već davno postao institucija televizijske, kazališne i filmske umjetnosti, institucija hrvatske kulture i duše u njezinom iskonu”, kazala je Šovagović Despot.

Lijes s posmrtnim ostacima ispraćen je dugačkim pljeskom okupljenih na Mirogoju.

U utorak će sprovod Ive Gregurevića biti održan u Donjoj Mahali kraj Orašja, a u srijedu, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, održat će se i komemoracija.

Ivo Gregurević je rođen 1952. godine u Orašju, u BiH, a nakon diplome na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, ostvario je brojne filmske, televizijske i kazališne uloge, s tim da je na filmu je debitirao 1977. godine.

Preminuo je iznenada, 1. siječnja, u svom domu u Zagrebu.


(Vijesti.ba / AA)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti