Nedjelja, 19 Maja, 2024

Od 2021. godine očekuje se potpuno ukidanje roaminga

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić u ime Bosne i Hercegovine potpisao je u Beogradu, u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu. Regionalni sporazum o roamingu će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama Zapadnog Balkana.

Sporazum su, osim Bosne i Hercegovine, potpisali ministri resornih ministarstava Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cijene roaminga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 %, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan.

Cijena roaminga sa Albanijom bit će umanjena za čak 85 %, budući da Albanija do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Tokom dva dana trajanja Samita u Palati Srbija, razgovarat će se o razvitku digitalnih vještina, regionalnoj suradnji u oblasti razvitka identifikacijskih i sigurnosnih shema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektroničke uprave, o digitalnoj povezanosti i suradnji na Zapadnom Balkanu, kao i regiona sa Europom.

U okviru Digitalnog samita organiziran je i ministarski panel, na kojem su ministri razgovarali o putu Zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan. (RtV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti