Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Od sutra obustava rada u školama u Srbiji

Nakon jutrošnjeg oružanog napada učenika na đake i osoblje škole u Beogradu; Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je odlučio da od sutra obustavi rad u svim školama u Srbiji.

Odluka je donijeta na osnovu Zakona o bezbijednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosvjeti prijeti neposredna opasnost po život i zdravlje, piše u saopštenju.

NSPRS izražava saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima želi brz i uspješan oporavak.

NSPRS zahtijeva hitno smjenjivanje ministra prosvjete Branka Ružića, “zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, u kojoj je više lica ubijeno”.

NSPRS ukazuje da je više puta zahtijevao od Ministarstva prosvjete da “umjesto šminkanja postojećih propisa, preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbijednost u školama, što su ministar i Ministarstvo ignorisali”.

Prije samo desetak dana, konkretne prijedloge i jasan stav o problemu bezbijedednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsjednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija, piše u saopštenju.

NSPRS navodi da se u prosvjeti “godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa djecom. Posljedice su katastrofale, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti”.

N1

VIJESTI

Najnovije vijesti