Nedjelja, 19 Maja, 2024

Podignuta optužnica za ratni zločin nad civilima iz Srebrenika i Gradačca

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milana Šimića, zvanog ”Robi”, rođenog 1975. godine u Gradačcu, državljanina BiH i R Hrvatske i Gorana Josipovića, rođenog 1971. godine u Gradačcu, nastanjenog u SR Njemačkoj, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika ARBiH/HVO na području Gradačca i okoline, postupali protivno  odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom 1994. godine, stupili u kontakt sa uglavnom starijim osobama, civilima srpske nacionalnosti, koji su boravili na području pod kontrolom Armije RBiH u Gradačcu i Srebreniku, a koje područje su htjeli napustiti zbog straha za svoje živote i sigurnost, te im obećavali da će ih za novčanu naknadu od 1.000 DEM ili više po osobi, sigurno prevesti na teritoriju pod kontrolom VRS u Pelagićevu.

“Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizirali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u ukupnim iznosima od 5.000 DEM i 4.000 DEM, koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko distrikta BiH, a za tijelima ostalih žrtava se još uvijek traga”, navodi se u saopćenju.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa, te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

VIJESTI

Najnovije vijesti