Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Određen pritvor za Tomislava Gelića (24), Almira Gasala (20) i Harisa Šanjtu (38) iz Zenice

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Tomislava Gelića (24), Almira Gasala (20) i Harisa Šanjtu (38), svi iz Zenice, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u sticaju sa krivičnim djelima računalna prevara i pranje novca.

tuzilastvo-tk-tuzla-

Postoji osnovana sumnja da su  pomenuti tokom januara i februara 2016. godine bili članovi udruženja formiranog kako bi učinili pomenuta krivična djela i sebi pribavili veću protivpravnu  korist. Članovi udruženja su ušli u računarski sistem jedne firme iz Gračanice sa kojeg se obavljaju i elektronske transakcije novca i koriste usluge elektronskog bankarstva, te su 5. februara neovlašteno pristupili aplikaciji te firme za elektronske transakcije novca u jednoj banci i  sa računa firme, u 26 transakcija, na svoje račune koje su prethodno otvorili u različitim bankama,  prebacili iznos od preko 280.000 KM.

Sa  računa u različitim bankama na koje su prebacili novac, su 6. februara preuzeli iznos od oko 224.000 KM, a iznos od oko 60.000 KM nisu uspjeli preuzeti jer su na zahtjev vlasnika firme banke blokirale preostala sredstva.

Kada  je događaj prijavljen, tužioci ovog Tužilaštva i policijski istražitelji iz Zeničko-dobojskog  i Tuzlanskog kantona su obavili niz istražnih radnji i provjera kako bi se identificirale osumnjičene osobe i utvrdili načini izvršenja krivičnih djela.

Po nalogu ovog Tužilaštva i na  osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog  i Tuzlanskog kantona su od 6. februara 2016. godine izvršili pretrese objekata i automobila na većem broju lokacija u Zenici koje su koristili osumnjičeni i privremeno oduzeli određene predmete za koje se sumnja da su korišteni ili potiču iz izvršenja krivičnih djela. Osumnjičeni su 6. februara lišeni slobode.

Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pomenute predali u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Izdate su i naredbe za potrebne istražne radnje koje su u toku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ova krivična djela, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti