Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Oglasilo se Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS o pokušaju ubistva u osnovnoj školi

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS oglasilo se danas povodom pokušaja ubistva učenika u Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” kada je učenik 9. razreda nožem povrijedio svoj vršnjaka u učionici.

“Uz želje za što brži oporavak povrijeđenog učenika Osnovne škole ‘Behaudin Selmanović’, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ističu da će u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima, ali i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi”, naveli su iz Ministarstva.

Od Uprave škole u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS očekuju detaljne informacije, kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika. Pored toga, najavljuju i ispitivanje efikasnosti postojećih sigurnosnih protokola te, ako bude potrebno, i implementiranje dodatnih mjera za poboljšanje sigurnosti. S tim u vezi, tim resornog ministarstva jutros će se sastati s rukovodstvom škole.

Na navode kako nije dozvoljeno da se nastava odvija online, iz Ministarstva naglašavaju da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za kontruktivan pristup i zajednički angažman, kako bi se preduprijedilo da se nešto slično ponovi u budućnosti. Takav stil komunikacije unosi dodatni nemir i izlaže stresu učenike, njihove roditelje, kao i prosvjetne radnike, koji su uznemireni jučerašnjim događajem.

“Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika”, proučili su iz Ministarstva, te najavili kako će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja/neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika.

Iz Ministarstva na kraju dodaju da se u protekle četiri godine intenzivno radi na unapređenju sigurnosnih standarda i dobrobiti djece u obrazovnim ustanovama i poduzimaju aktivnosti usmjerene na sprečavanje neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika, što će se jednakim intenzitetom i nastaviti i u budućnosti.

Klix

VIJESTI

Najnovije vijesti