Subota, 25 Maja, 2024

Pandemija zbrisala 12.000 milijardi dolara svjetskog BDP-a

Razorno dejstvo korona krize izazvat će dramatični privredni pad u svijetu koji se za ovu i narednu godinu procjenjuje na oko 12.000 milijardi dolara, izjavila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonxda (MMF) Kristalina Georgieva.

To je jednako vrijednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone, rekla je ona na online konferenciji “Infrastuktura, investicije i centralna Evropa: Inicijativa tri mora (3SI)”, u organizaciji Atlantskog vijeća, prenosi Tanjug.

Navela je da, iako MMF sada procjenjuje globalne ekonomske izglede za 2020. godinu nešto manje sumornim nego prije nekoliko mjeseci, zbog boljih rezultata pojedinih naprednih ekonomija nego što se očekivalo, prije svega Kine, rast će i dalje biti znatno na negativnoj teritoriji ove godine.

Za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIE) pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u posljednje tri godine, kada je regija postizala najbolje rezultate u ovom desetljeću u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja, kazala je Georgieva.

VIJESTI

Najnovije vijesti