Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPlaniranim Budžetom Federacije BiH za ovu godinu najviše sredstava za penzije

Planiranim Budžetom Federacije BiH za ovu godinu najviše sredstava za penzije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, obrazlažući Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu delegatima na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, kazao je da nakon što su finansijski zahtjevi po pojedinačnim ekonomskim kodovima detaljno analizirani i po potrebi korigovani, budžet za 2023. predložen je u iznosu 6.7 miliona KM što je za 20,1 posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno za 1,1 milijardu KM.

Strukturu budžeta za 2023. karakteriše rast poreznih prihoda, kazao je Novalić, a posebno prihoda iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje  od oko 21 posto te prihoda od indirektnih poreza od oko 23 posto u bruto iznosu. Preračunato u neto iznos, to je oko 8 posto.

Razlog za to, ističe Novalić, jeste što je u ovoj godini značajno uvećano servisiranje vanjskog duga te je rast raspoloživog budžetskog prihoda po ovom osnovu znatno manji.  Na drugoj strani, planiran je porast iznosa budžetskih rashoda.

Iako su revidirane projekcije prihoda povoljne i optimistične, uz smanjenje primitaka od finansijske imovine i zaduživanja, značajan iznos sredstava predviđen je za izdatke za otplate dugova u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Dakle, dva su osnovna razloga za ovo povećanje budžeta – prvi je rast prihoda od poreza, a drugi je porast servisa vanjskog duga. FENA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari