Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKPo prvi put u Srebreniku djelovala protivgradna zaštita

Po prvi put u Srebreniku djelovala protivgradna zaštita

Područje grada Srebrenika sinoć je zahvatilo jako nevrijeme, praćeno gradom i veoma jakom kišom.

Posebna karakteristika sinoćnjih vremenskih prilika bili su niski i teški gradonosni oblaci koji su prijetili da nanesu velike štete poljoprivrednim usjevima na području naše gradske zajednice.

Zahvaljujući djelovanju protivgradne odbrane koju je Grad Srebrenik uspostavio u toku 2021. godine spriječene su veće štete. Lansirne rampe su postavljene na šest lokacija koje su tokom prethodne noći prvi puta upotrijebljene u svrhu zaštite poljoprivrednih i drugih materijalnih dobara. Obzirom da sistem nije u mogućnosti pružiti stopostotnu zaštitu, samo su dijelovi mjesnog područja Sladna djelimično pretrpili štetu od grada. Na drugim područjima nije zabilježena značajnija šteta što je direktna posljedica pravovremenog djelovanja protivgradne odbrane.

IMG 05ec5956c49b18907ba6c36e319be67c V

Operativci na sistemu protivgradne odbrane su tokom noći ispalili ukupno 11 protivgradnih raketa u gradonosne oblake i to sa sljedećih pozicija: Vrela (Špionica Gornja) – 3 rakete, Čekanići – 2 rakete, Gornji Srebrenik – 2 rakete, Cage – 2 rakete i Brezik – 2 rakete.

Osnovne koordinate i vrijeme ispaljenja protivgradnih raketa usmjeravao je Centar protivgradne zaštite za Bosnu i Hercegovinu iz Bosanske Gradiške, sa kojim je Grad Srebrenik od prošle godine zaključio Ugovor o provođenju mjera protivgradne zaštite, te blagovremeno djelovanje u situacijama kada se procijeni da grad/led može izazvati velike štete na poljoprivredi i drugim materijalnim sredstvima u vlasništvu građana.

Imajući u vidu umanjenje šteta, odnosno blagovremeno i funkcionalno djelovanje protivgradne odbrane, pokazalo se da je investicija uspostave protivgradne odbrane u svrhu zaštite pojoprivredne proizvodnje sasvim opravdana, što je bio i osnovni cilj gradske uprave, naveo je gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari