Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPodignuta optužnica protiv sedam pripadnika Armije RBiH zbog ratnog zločina

Podignuta optužnica protiv sedam pripadnika Armije RBiH zbog ratnog zločina

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv sedam osoba zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Bosnanskoj Krupi.

Optuženi su Senad Bužimkić zvani Grga, Rizah Fajić zvani Faja, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković zvani Pače, Irfo Velagić zvani Mekenzi i Suad Nesimović.

Optuženi se terete da su “za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika 511. Slavne brdske brigade ARBiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija, o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata”.

Oni se terete za događaje koji su nastali prilikom napada Armije RBiH na položaje VRS u rejonu rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka (opština Bosanska Krupa) u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine.

“Nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a prestalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH, kao ratni zarobljenici na koje se odnose odredbe Ženevskih konvencija, u više navrata, optuženi lično, sa drugim osobama, učestvovali su u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima, od kojih je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja, a dio zarobljenika tučen do smrti drvenim kolčevima i drugim predmetima”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako se ističe, na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika, razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

Optuženi se terete da su postupili protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 118 svjedoka, od čega šest svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 180 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

KLIX.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari