Utorak, 25 Juna, 2024

CIK: Utvrđen redosljed političkih subjekata na glasačkom listiću za prijevremene izbore 2023. godine

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je nakon provedenog žrijebanja usvojila na sjednici Odluku o određivanju redosljeda političkih subjekata na glasačkom listiću za prijevremene izbore 5. februara iduće godine, saopćeno je iz CIK-a.

Utvrđeni redosljed će biti dostupan javnosti na web-stranici Centralne izborne komisije BiH.

CIK podsjeća da je u skladu s Uputstvom o redosljedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika i načelnike općina Bratunac i Vogošća, provedeno žrijebanje za utvrđivanje redosljeda političkih subjekata na glasačkom listiću.

Također je danas, nakon razmatranja Izvještaja o izvršenim provjerama predloženih kandidata za učešće na prijevremenim izborima  koji će biti održani 5. februara, CIK ovjerio 11 kandidatskih listi predloženih od pet političkih stranaka i jedne koalicije. Ranije su ovjerene prijave sedam nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima u šest općina/gradova.

U skladu s Uputstvom o redosljedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika i načelnike općina Bratunac i Vogošća, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će konačne liste kandidata objaviti u službenim glasilima i na web-stranici: www.izbori.ba do 16. januara 2023. godine.

Prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika i načelnike općina Bratunac i Vogošća bit će održani u nedjelju, 5. februara 2023. godine.

VIJESTI

Najnovije vijesti