Petak, 24 Maja, 2024

Podnesena kaznena prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti, međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Željka Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Svojim postupanjem osumnjičena je, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine kršeći odredbe ustava Bosne i Hercegovine, odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma, što ima vrlo opasne reperkusije na mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji i šire”, navedeno je iz IGK-a.

Izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko važe na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupanje predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Daytonskom mirovnom sporazumu te tako, i po Kaznenom zakonu kažnjivo. Po međunarodnom pravu, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju ne može proizvesti bilo kakav pravni učinak.

Republika Srpska je samo organizacijski dio strukture države Bosne i Hercegovine i niži je po snazi odlučivanja od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik ima nadležnosti da regulira neusuglašena pitanja”, podsjećaju iz IGK-a.

Institut za istraživanje genocida Kanada također je podnio kaznenu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Stupanjem na snagu odluke o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravnu osnovu i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici i tako narušavaju ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine”, zaključeno je u IGK-u.

VIJESTI

Najnovije vijesti