Srijeda, 29 Novembra, 2023

Policajci u TK moći će koristiti sprej za savladavanje

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona trebali bi dobiti veće ovlasti u radu, a zahvlajujući izmjenama zakona koje su pripremljene. Kako je najavljeno,, bit će im omogućena upotreba spreja sa nadražujućom materijom, što trenutno nije slučaj.

S ciljem unapređenja sistema i poboljšanja cjelokupne sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu te adekvatne implementacije kantonalnog Zakona o policijskim službenicima u praksi, a kako bi se otklonili i do sada uočeni nedostaci, na održanoj sjednici Vlada je utvrdila nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona.

“Između ostalog izmjenama i dopunama se pruža mogućnost policijskim službenicima da primjenom policijskih ovlaštenja u zakonskim okvirima upotrijebe i sprej sa nadražujućom materijom, kao i sredstava za nasilno otvaranje vrata, ukoliko se procijeni da se sa istom može ostvariti zakoniti cilj. Također osnažuju se profesionalni standardi i radna disciplina policije kako bi se policija dodatno ojačala stručnim kadrovima”, navedeno je u obrazloženju Vlade TK. KLIX

VIJESTI

Najnovije vijesti