Nedjelja, 14 Jula, 2024

Policija u Tuzli rastjerala demonstrante,sutra protesti širom BiH

protesti tuzla

Situacija u Tuzli izmakla je kontroli, demonstranti pale gume od automobila i bacaju petarde. Policija je zaustavila dolazak demonstranata kod kina “Radnik”, oko tri kilometra od zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.
Tokom poslijepodneva protestanti su tražili razgovore isključivo sa ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem.
Medjutim još uvijek nema  informacije da li će do ovih razgovora i doći.Kasno poslijepodne održani su pregovori između policije i predstavnika demonstranata. Zahtjev protestanata bio je da uhapšeni tokom protesta budu pušteni na slobodu.
Na ulicama trenutno gore kontejneri, a građani udaranjem u šerpe stvaraju buku. Kasno poslijepone zgrada vlade bila je ponovo zasuta kamenicama. Demonstranti traže ostavku premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića i njegove vlade. Nekoliko desetina demonstranata odlučilo se priključiti kordonu policije koji se nalazi pred zgradom Vlade TK kako bi im pružili podršku jer smatraju da su i policajci žrtve politike te moraju ispunjavati ono što im nadređeni zapovijede. U momentu prilaska policajcima, jedan broj demonstranata koji se ne slaže sa mišljenjem onih koji su prišli, zasuli su kamenjem prema ulazu u sjedište Vlade TK. Ubrzo je situacija stavljena pod kontrolu, saznajemo sa mjesta događaja. Prema nezvaničnim informacijama, građani Zenice koji su jutros krenuli pružiti podršku demonstrantima iz Tuzle, zaustavljeni su u naselju Šićki Brod, odakle su krenuli pješice ka zgradi Vlade TK. Specijalna policija Ministarstva unutrašnji poslova Tuzlanskog kantona, nakon što je dobila dodatno pojačanje, suzavcima rastjeruje demonstrante. Situacija je eskalirala. Demonstranti su se razbježali. Ispred zgrade Vlade TK ostala je samo policija. Situacija u Tuzli potpuno je izmakla kontroli. Iz MUP-a TK je saošteno da su na području naselja Slatina u Tuzli demonstranti započeli masovnu pljačku radnji i objekata.Ovo više nisu protesti, to su masovne pljačke. Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane ukraj – kazao je za Agenciju Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić. Pojasnio je da, nakon što su neki od demonstranata počeli masovno pljačkati trgovinske radnje i objekte, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli su sve zakonom predviđene mjere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te sprječavanja izvršenja krivičnih djela. Dodao je da će protiv počinitelja ovakvih krivičnih djela biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje. Dopisnica Agencije Fena iz Tuzle potvrdila je da je opljačkana robna kuća “Omega”. Policijska akcija je u toku, a veliki broj demonstranata je u bijegu po čitavom kvartu Slatine. Do sada je u ovim protestima povrijeđeno 26 policajaca i šest demonstranata. Policijske snage uspjele su razbiti demonstracije ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Za sutra su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti