Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPoljoprivrednici razočarani: ''Na rubu smo opstanka''

Poljoprivrednici razočarani: ”Na rubu smo opstanka”

”Protesti su za sad stavljeni na stranu, ali daleko od toga da smo zadovoljni trenutnim stanjem u agraru”, istaknuto je nakon sastanka poljoprivrednika.

Poljoprivrednici u Semberiji odustali su od najavljenih protesta, a na redovnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina u avgustu bit će razmatrano stanje u agraru ovog kraja. Zatražili su donošenje seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje i podršku proizvođačima, dodavši da su na ivici opstanka.

”Protesti su za sad stavljeni na stranu, ali daleko od toga da smo zadovoljni trenutnim stanjem u agraru”, istaknuto je nakon sastanka poljoprivrednika u Bijeljini, javlja BHRT. “Ljudi, nemamo mi više kome raditi, ova će zemlja zapustiti. Protesti se stavljaju na standby aranžman da vidimo kakva je situacija, što ne znači da, ako se suša nastavi i ovakav trend uvoza, vi vidite da zemlje puštaju izvoz, to može još gore da sroza cijenu i pšenice i svega ostalog”, ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Iako neće biti tematske sjednice, na redovnom zasjedanju gradskog parlamenta u Bijeljini u avgustu bit će riječi o stanju u poljoprivredi. Do tada, ratari traže donošenje seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje. “Da povećaju prvo gorivo, da ne bude samo pedeset feninga, da nam pomognu za regresirano gorivo… Nije normalno da od Bijeljine do Brčkog uđe 20 šlepera po 600 komada prasaca i ti tovljači koji su uzeli prasce, uzimaju žitarice iz inostranstva i nemamo kome da prodamo i ono malo što imamo”, kaže poljoprivrednik Goran Spasojević.

Ističu da su na ivici opstanka, a dio njih već je smanjio proizvodnju. “Evo, jedna flašica sa aromom limuna od 0,25 je skuplja duplo od litre mlijeka, tu matematika i politika ne treba”, navodi Savo Bakajlić. “Došlo je do toga da je cijena koštanja prevazišla cijenu povrća, povrće ni po minimalnoj cijeni ne može da se proda, velike količine propadaju”, ističe poljoprivrednik Milenko Nikolić. Podsjetimo, u Bijeljini je nedavno donesena odluka o povećanju podsticaja na lokalnom nivou sa tri na pet pfeninga, a dodatni novac bt iće osigurani rebalansom proračuna. Tim povećanjem Bijeljina je dobila najveću cijenu pšenice u Republici Srpskoj.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari