Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIPoznato kada će se "COVID" pasoši izdavati građanima BiH

Poznato kada će se “COVID” pasoši izdavati građanima BiH

Ministarstvo civilnih poslova u Vijeću ministara kontaktiralo je predstavnike više institucija i počelo sa pripremom plana za izdavanje “COVID” pasoša građanima BiH, koji se očekuju najkasnije do kraja jula, potvrđeno je iz ovog ministarstva.

Iz ministarstva navode da konkretniji koraci nisu mogli biti napravljeni sve dok EU nije usvojila detalje i jasne smjernice za korištenje ovog certifikata, što je učinjeno u četvrtak, 20. maja, pišu Nezavisne.

Zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić izjavio je da ne može precizirati datum, ali da bi izdavanje ovih sertifikata moglo početi najkasnije do kraja jula.

To zavisi i od procesa imunizacije, koji ne teče u BiH kao u nekim drugim državama u Europi. Od brzine vakcinacije zavisi stvaranje baze, da bismo imali konkretnije činjenice i da bismo lakše sproveli izdavanje ovog certifikata. Vjerujem da će i sam proces imunizacije biti ubrzan i da će svi građani moći slobodno da putuju”, rekao je Ilić.

On dodaje da se ovom pitanju pristupilo ozbiljno, jer će ovaj dokument biti važna osnova za dalji tok otvaranja država, putovanja i privredu u narednom periodu.

“COVID” pasoš trebao bi da bude spreman najkasnije do kraja juna, saopšteno je u četvrtak u Briselu, a u njemu će moći da se bilježe dokazi o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna europska iskaznica imaće kod koji teško može da bude falsifikovan.

Još se lome koplja koje vakcine se priznaju. Konsenzus je za sada da su to samo one koje je odobrila Europska agencija za lijekove, ali države članice mogu same da prihvate i druge vakcine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari