Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPredstavnički dom usvojio zabranu izgradnje malih hidrocentrala

Predstavnički dom usvojio zabranu izgradnje malih hidrocentrala

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je usvojio zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji.

Ovo je svakako pobjeda Fondacije Atelje za društvene promjene, koji su ovim povodom oglasili na svom zvaničnom Facebook profilu.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH upravo je usvojio, sa 65 glasova za, jednim suzdržanim i bez glasova protiv, Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa potpunu zabranu izgradnje novih malih hidroelektrana u ovom entitetu.

Zahvaljujemo svim poslanicima koji su pokazali odgovornost i dosljednost i stali na stranu naših rijeka i naroda koji ih brani.

Na redu je Dom naroda, od čijeg rukovodstva i delegata očekujemo da već na sljedećoj sjednici ovu tačku uvrste na dnevni red i usvoje zakonsko rješenje koje će staviti tačku na i kada su mHE u pitanju”, naveli iz iz ove fondacije.

Razlozi za dopune su vezani za zaključak Predstavničkog doma iz juna 2020. godine o zabrani gradnje malih hidrocentrala na cijeloj teritoriji FBiH i Prijedlog deklaracije o zaštiti rijeka.

Kao što su naveli iz Fondacije, ovaj Zakon sada treba potvrditi i Dom naroda FBiH.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, s ovim odredbama, Vlada je utvrdila na sjednici 1. aprila 2020. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari