Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Preuranjeno podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listić

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u skladu sa članom 5.29a Izbornog zakona BiH u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate Lokalnih izbora održanih u BiH u nedjelju, 15.11.2020. godine.

Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inostranstva, putem mobilnih timova i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate , subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i to pod uslovima i na način propisan tim članom.

Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je  preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Napomena:

Trenutno pojedine izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u BiH po odobrenju Centralne izborne komisije BiH pravilno utvrđuju rezultate sa redovnih biračkih mjesta gdje to birački odbor nije uradio, ne radi se o ponovnom brojanju već o brojanju glasačkih listića da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji rada i utvrđivanja rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za Lokalne izbore 2020. godine u Glavnom centru za brojanje  glasački listići se broje sljedećim redosljedom:

  1. nepotvrđeni-kovertirani glasački listići,
  2. glasački listići za glasanje u odsustvu,
  3. glasački listići za glasanje putem mobilnog tima,
  4. glasački listići za glasanje poštom,
  5. glasački listići za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH,
  6. glasački listići za glasanje putem posebnog (COVID-19) mobilnog tima i
  7. glasački listići, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju.

Brojanje glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje još nije počelo jer se očekuje dostavljanje navedenih kategorija glasačkih listića iz Skladišta Centralne izborne komisije BiH. Sve  aktivnosti u Glavnom  centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje, saopštili su iz CIK -a BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti