Srijeda, 21 Februara, 2024

Prijem za „srebrnog“ fizičara

Povodom osvajanja srebrne medalje na Europskoj olimpijadi iz fizike, koja je održana od 20. – 24. maja u Estoniji, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upriličio je danas prijem za Dženana Devedžića, inače učenika Gimnazije „dr. Mustafa Kamarić” iz Gračanice.

„Učešće, a onda i osvajanje srebrne medalje na Evropskoj olimpijadi, veliki je uspjeh, ne samo Dženana, nego i njegovih roditelja, nastavnika, mentora, ali i našeg obrazovnog sistema. Nama u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek je zadovoljstvo podržati razvoj mladih i sposobnih ljudi. S tim u vezi velika nam je čast što smo, odobravanjem sredstava za odlazak ovog mladog fizičara na Europsku olimpijadu, jedim skromnim dijelom učestvovali u postizanju ovog rezultata. Svi mi, od lokalne zajednice, kantona, pa do državnog nivoa imamo razloga, možemo i moramo biti ponosni na Dženana i njegove rezultate”, rekao je tokom sastanka premijer Gutić i uz čestitke na ostvarenom rezultatu Dženanu zaželio još mnogo uspjeha u daljem školovanju.

A prilike za postizanje novih rezultata Dženan i olimpijski tim Bosne i Hercegovine imat će već na 48. međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja se polovinom jula održava u Yogyakarti u Indoneziji.

„Imajući u vidu prethodno ostvarene rezultate, Vlada će s ponosom podržati odlazak našeg takmičara i na ovo takmičenje. Svojim rezultatima ovaj mladi čovjek na najbolji način promoviše Tuzlanski kanton i Bosni u Hercegovinu, i ja mu se na tome zahvaljujem” zaključio je premijer Gutić.

Dženan se ovom prilikom zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na konstantnoj podršci koju mu pruža, te istaknuo da jedino Vlada Tuzlanskog kantona pruža podršku i pomoć njemu kao članu bosanskohercegovačkog tima. „Jedino ja, od cijelog bh tima, imam podršku Vlade i premijera, dok ostali članovi nisu prepoznati u svojim sredinama i nije im posvećena pažnja koju oni sigurno zaslužuju” rekao je Dženan Devedžić.

VIJESTI

Najnovije vijesti