Petak, 19 Aprila, 2024

Privremeno skinuta blokada, kreće isplata plata rudarima Breze i Zenice

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) odblokirala je samo privremeno bankovne račune zavisnih društava Rudnik mrkog uglja Breza i Rudnik mrkog uglja Zenica, kako bi ta dva preduzeća, koja posluju u sklopu koncerna JP Elektroprivreda BiH, mogla isplatiti plaće svojim zaposlenim, potvrdili su direktori ta dva rudnika.

Porezna uprava FBiH je prošli ponedjeljak, zbog neplaćenih doprinosa na plaće, zeničke rudnike blokirala na iznos od 4.900.000 KM, a brezanske na oko 4.500.000 KM, mada su ukupni iznosi njihovih dugovanja puno veći. Dogovor o načinu deblokade ta dva prduzeća postignut je na sastanku predstavnika Vlade FBiH, JP EPBiH i PUFBiH, održanom u petak, 15. januara. 

Radnici oba rudnika bili su, za 22. januar, najavili i štrajk, ali nakon što im danas ili sutra bude isplaćena plaća, kako je prošle sedmice istakao i predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić, prestat će razlozi za organizaciju štrajka. Rudarima Breze plaća za decembar prošle godine trebala je biti isplaćena 10., a rudarima Zenice 15. januara.

Oba se direktora nadaju da će im uskoro biti deblokirani računi, kako bi nesmetano mogli realizirati proizvodnju te ispunjavati proizvodne planove koje je pred njih postavilo vladajuće društvo, JPEPBiH. 

VIJESTI

Najnovije vijesti