Srijeda, 21 Februara, 2024

Projekat povećanja energijske efikasnosti u objektu JU SRC Srebrenik

U okviru projekta LIR – Lokalni integrisani razvoj, kojeg finansira EU, a provodi UNDP, Općina Srebrenik implementira Projekat povećanja energijske efikasnosti u objektu JU SRC Srebrenik. Ovaj projekat se provodi u dvije faze. Ukupno će biti utrošeno oko 250.000KM. Završetkom ovog projekta poboljšati će se uslovi korištenja objekta sportske dvorane za učenike, profesore, sportske kolektive koji treniraju i takmiče se u dvoranskim sportovima, te za sve posjetioce sportskih dešavanja, a ujedno će se ostvariti značajne uštede u potrošnji energije.

-” U prvoj fazi navedeni objekat je priključen na sistem daljinskog grijanja, te je na taj način zaustavljeno dalje zagađenje zraka sagorijevanjem uglja u kotlovnici koja je zagrijavala ovu javnu ustanovu. Sportaka dvorana u Srebreniku će se nadalje zagrijavati energijom dobivenoj iz obnovljivih izvora, tj. biomase. Nakon toga su ugrađeni novi prozori, izvršena termoizolacija krova, te postavljeni solarnii paneli za zagrijavanje vode za svakodnevnu potrošnju. Ukupna vrijednost radova prve faze je iznosila oko 120.000KM, od čega je Općina finansirala priključenje na gradsku toplanu, a UNDP, odnosno EU provođenje preostalih mjera u ukupnom iznosu oko 90.000KM”, navodi načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović.

Trenutno se provodi posljednja aktivnost koja obuhvata utopljavanje vanjskih zidova sportske dvoranr postavljanjem sendvič panela debljine 10cm. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 125. 000KM. Realizaciju posljednje faze pored Općine Srebrenik koja je izdvojila 51.000KM, UNDP-a koji je obezbijedio 40.000KM, pomoglo je i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona obezbjeđenjem dodatnih 40.000KM.

Pored ovih konkretnih aktivnosti u okoviru istog projekta UG Eko Seona Ratiš će u osnovnim školama implementirati nekoliko aktivnosti na promociji važnosti energijske efikasnosti kako u javnim tako i u privatnim objektima.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI