Subota, 10 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPrva sedmica Nove godine za sobom ostavila više cijene nafte

Prva sedmica Nove godine za sobom ostavila više cijene nafte

oil well

Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvom tjednu nove godine snažno porasle, nakon lanjskog oštrog pada, jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini i da će se rast najvećih svjetskih gospodarstava stabilizirati.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 9,3 posto, na 57,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,8 posto, na 47,95 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prvom tjednu nove godine cijene su nafte nadoknadile dio gubitaka.

To se, među ostalim, zahvaljuje nadi ulagača da će se rast najvećih svjetskih gospodarstava stabilizirati, što bi izazvalo i jačanje potražnje za energentima.

Trgovce je ohrabrila i najava da će se u Pekingu 7. i 8. siječnja nastaviti pregovori između SAD-a i Kine o rješavanju trgovinskih sporova.

Dva najveća svjetska gospodarstva provela su veći dio prošle godine u trgovinskom ratu i nametanju uvoznih carina, što je omelo razmjenu dobara vrijednu stotine milijardi dolara i potaknulo strahovanja od usporavanja gospodarskog rasta.

Uz to, nedavno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno od početka 2019. godine.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a neovisni proizvođači za 400 tisuća barela, što bi trebalo smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje.

Tržište će, kažu analitičari, pozorno pratiti provedbu te odluke u siječnju. Irak, koji je u prošlom ciklusu smanjenja proizvodnje odugovlačio s provedbom dogovora, objavio je da će poštivati najnoviju odluku.

(RTV SLON)

MC

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari