Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIPrvi slučaj koronavirusa u Olimpijskom selu u Tokiju

Prvi slučaj koronavirusa u Olimpijskom selu u Tokiju

Jedna osoba je pozitivno testirana na COVID-19 u Olimpijskom selu u Tokiju, saopćili su u subotu organizatori Olimpijskih igara i izrazili zabrinutost zbog epidemiološke situacije sedmicu uoči početka manifestacije.

Izvršni direktor Olimpijskih igara Toshiro Muto potvrdio je da je jedan olimpijski zvaničnik iz inostranstva bio pozitivan na test, ali nije želio otkrivati nacionalnost te osobe.

Tokio Olimpijske igre logo 1

Ta osoba je odstranjena iz sela, u kojem će biti smještene hiljade sportista i zvaničnika.

“Trenutno je ta osoba u hotelu“, rekao je Masa Takaya, glasnogovornik Organizacionog odbora Igara, prenosi Reuters.

Olimpijske igre u Tokiju su odgođene na godinu zbog pandemije koronavirusa i bit će održane skoro bez gledalaca u sportskim arenama i pod strogim karantinskim pravilima.

Sportisti tek pristižu u Japan, na Igre koje će trajati od 23. jula do 8. augusta, ali javnost u Japanu ne gleda s odobravanjem na Igre zbog ponovnog porasta broja novih infekcija koronavirusom.

Japanci su zabrinuti da bi priliv stranih posjetilaca mogao doprinijeti da se Igre u Tokiju pretvore u rizik koji može dodatno opteretiti zdravstveni sistem te zemlje.

Predsjednica Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara – Tokio 2020. Seiko Hashimoto potvrdila je zabrinutost javnosti.

-Shvaćam da još uvijek ima mnogo zabrinjavajućih faktora. Organizatori se moraju potruditi da ljudi shvate da su ove igre ‘sigurne i sigurne’ – rekla je na konferenciji za novinare u subotu.

(RTV Slon/Fena)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari