Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Rekordan broj novinara u zatvorima ove godine

Rekordan broj novinara zatvoren je zbog njihovog rada u 2020. godini nakon što su vlade uhapsile brojne medijske djelatnike koji su pokrivali pandemiju izazvanu novim koronavirusom ili političku nestabilnost.

Zbog pandemije, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), vlade su odgađale suđenja, ograničavale posjetitelje i zanemarivale povećani zdravstveni rizik onih koji su bili u zatvorima, a najmanje dvoje novinara umrlo je nakon zaraze Covidom-19 u pritvoru.

U godišnjem globalnom istraživanju, Komitet za zaštitu novinara evidentirao je najmanje 274 novinara koji su pritvoreni zbog svog rada, što je sličan broj iz 2016. godine kada je broj zatvorenih novinara bio 272.

Narodna Republika Kina (47) zemlja je u kojoj je najveći broj pritvorenih novinara koji su izvještavali o pandemiji i ta zemlja već drugu godinu zaredom ima najveći broj novinara u zatvoru.

Poslije Kine slijedi Turska (37) u kojoj se sudi novinarima koji su na uvjetnom otpustu, a i dalje se pritvaraju novinari, dok je u Egiptu (27) veliki broj novinara koji nisu osuđeni niti za jedan zločin i slična situacija je i u Saudijskoj Arabiji (24).

VIJESTI

Najnovije vijesti