Subota, 24 Februara, 2024

Respirator proizveden u Gradačcu certificiran u Britaniji

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila “TMD Group” Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

– MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije. 

U martu 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva “Ventilator Challenge”. 

Profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC okarakterisao je prototip TMD ventilatora: 

– Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa.

Direktor TMD Group Adem Hanić je rekao da je ponosan na tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC. 

– Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja – rekao je Hanić.- Izvještaj MD-TEC je zaista dobra vijest za TMD Group i za Bosnu i Hercegovinu. Kao što sam uvijek i govorio, Bosna i Hercegovina je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH – rekao je Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

(Avaz)

VIJESTI

Najnovije vijesti