Petak, 14 Juna, 2024

…”Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva”..

Danucitelja

Preko 100 zemalja slavi Svjetski dan nastavnika 5. oktobra svake godine. On je izvrsna prilika da se naglase izazovi s kojima se nastavnici susreću kao i važnost obrazovanja samih nastavnika. Kvalitetno obrazovanje iziskuje kvalitetne nastavnike. To je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Tim povodom, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, bit će održana Svečana akademija, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Pedagoškog zavoda, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK i Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK. Ove će godine 20 prosvjetnih radnika iz Tuzlanskog kantona primiti priznanja i nagrade za životno djelo u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, najavljeno je iz Vlade TK. Tim povodom čestitku su uputili načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović i predsjedavajuća OV Vesna Veselčić: –  ” Svim učiteljima, nastavnicima i profesorima, upućujemo iskrene čestitke u povodu 5. Oktobra Svjetskog dana učitelja. Neka Vam je sretno na putu obrazovanja i vaspitanja naših mladih generacija, što ponosito kroče životnim stazama koje im ih trasiraju njihovi poštovani učitelji,” – njihova je čestitka povodom Svjetskog dana učitelja.

UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom nastavnika 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Prema UNESCO-u, Svjetski dan nastavnika je prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Nastavnici širom svijeta gotovo svakodnevno daju izjavu prilikom pristupa nastavničkom pozivu. Ovo je prilika da se svi nastavnici prisjete riječi koje su svečano izjavili.

SVEČANA IZJAVA NASTAVNIKA

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.

Svečanu izjavu za sve prosvjetne radnike u svijetu prema zamisli UNESCO-a napisao je 1966. godine R. Dottrens.

Ovu priliku koristimo kako bismo uputili čestitke svim profesoricama i profesorima,učiteljicama i učiteljima povodom 5. oktobra, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, čija je plemenita misija da obrazuju i odgajaju mlade ljude.

VIJESTI

Najnovije vijesti