Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSada ih više ne žele: U EU traži se revizija ugovora za...

Sada ih više ne žele: U EU traži se revizija ugovora za vakcine protiv koronavirusa

Pojedine države Evropske unije traže od proizvođača vakcina protiv koronavirusa promjenu ugovora, jer bi milioni doza vakcina mogli biti bačeni.

EU je u akutnoj fazi pandemije kupila veliki broj doza vakcina, i to najviše od proizvođača Pfizer/BioNTech. Kako je pandemija splasnula, zemlje traže ugovore prema kojima će se smanjiti broj isporučenih vakcina.

Poljska najviše insistira na reviziji ugovora. U zalihama ima 30 miliona vakcina, a prema postojećem ugovoru bi trebala dobiti još 70 miliona doza, rekao je jedan poljski diplomata za agenciju Reuters.

Od 38 miliona Poljaka, njih 60 posto je potpuno vakcinisano, a u cijeloj Uniji je više od 70 posto ljudi potpuno vakcinisano.

Osim Poljske, na reviziji ugovora insistiraju i Bugarska, Hrvatska, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija i Rumunija. Početkom ovog mjeseca uputile su pismo Evropskoj komisiji, tražeći da se smanji isporuka.

U obrazloženju su navele da su ugovori sklopljeni u trenutku kada je bilo nemoguće predvidjeti kako će se pandemija razvijati. S druge strane, zemlje poput Kipra i Malte su istakle da i dalje treba biti oprezan, jer nije jasno šta će se dalje dešavati.

Kompanije Pfizer i Moderna su pristale da odgode dio isporuka. Međutim, evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides je jučer, 14. juna, izjavila da se ugovori moraju ispoštovati te da se oni ne mogu jednostrano mijenjati.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski je objavio da će pregovori unutar Unije o eventualnoj promjeni ugovora početi sljedeći mjesec, prenosi agencija Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari