Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTISadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostepena presuda  u predmetu Sadik Ahmetović.

On je osuđen na šest mjeseci zatvora.

Sudija je u obrazloženju rekao kako je ovo minimalna kazna.

Optužnica tereti optuženog Sadika Ahmetovića za počinjenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

Ahmetović se tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodi da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju bezbjednosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva sigurnosti.

“Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio da vozi ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari