Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTISajam šljive u Gradačcu zvanično je otkazan ?!

Sajam šljive u Gradačcu zvanično je otkazan ?!

Sajam šljive u Gradačcu, koji je ove godine trebao doživjeti svoje 48. izdanje, zvanično je otkazan, saznaje Klix.ba. Kako nam je potvrđeno, Ministarstvo zdravstva FBiH bilo je spremno izdati dozvolu, ali pod uslovima koje organizator ne može ispuniti.

Organizacioni odbor 48. izdanja Sajma šljive u Gradačcu u proteklom periodu aktivno je radio na pripremi ovogodišnje sajamske manifestacije koja je trebala biti održana u periodu od 24. do 27. augusta, međutim, ona je danas otkazana.

“Mi smo donijeli odluku o otkazivanju sajma, s obzirom na to da nismo dobili neophodnu dozvolu od Federalnog ministarstva zdravstva. Oni su nama nudili dozvolu, ali pod uslovima koje ne možemo ispuniti. Među njima su rigorozne kontrole ulaska gostiju, smanjen broj prisutnih u zatvorenom prostoru i slično”, potvrdio je za Klix.ba Hašim Šabanović, direktor sajma.

Naš sagovornik podsjeća da je Sajam šljive u Gradačcu, kao jedina manifestacija ovakve vrste u BiH, održan prošle godine, u vremenu znatno nlošije epidemiološke situacije nego što je to slučaj danas. Zbog toga je, naglašava on, organizator dobio i posebno priznanje za podvig godine.

“Nažalost, danas je situacija takva, a u sve se najvjerovatnije umiješala i politika. Sada moramo obeštetiti sponzore, vratiti avansna plaćanja izlagačima iz Hrvatske, koji su nam se najavili. Sve ovo je porazno, a mala privreda Gradačca izgubit će benefite koje je imala. Ugostiteljstvo će osjetit najveću štetu, kao i vlasnici smještajnih kapaciteta”, navodi Šabanović.

Svih prethodnih godina Gradačac je predstavljao centar privrednih prezentacija kroz najstariju specijalizovanu privrednu manifestaciju u Bosni i Hercegovini, odnosno svoj Sajam šljive.

Ova privredna manifestacija predstavljala je idealnu priliku i za sklapanje partnerstava između lokalnih poduzetnika i firmi iz cijele BiH, regije i zemalja Evropske unije.

“Sajam šljive u Gradačcu uspostavljen je 1969., kao manifestacija pod nazivom Šljivarevo, a kontinuirano se održavao do 1992. godine. Te i naredne godine nije realiziran, ali je ponovo uspostavljen 1994. u selu Srnice. Konkretno sa svojom ekipom sam 1996. organizirao 23. izdanje sajma i od tada je držao kontinuitet do danas. Nažalost, sada je tako kako jeste”, nadovezuje se Šabanović.

Prije nekoliko godina svoj način djelovanja sajam je proširio na brojne privredne oblasti, a Šabanović navodi da će u tom smjeru ići i u narednim godinama, kada se stvore prilike za realizaciju novih izdanja manifestacije.

“Ove godine smo uz redovne sadržaje, poput ocjene kvaliteta proizvoda i naučno-stručnih predavanja, planirali uvesti i još nekoliko novih. U fokusu je trebala biti suha šljiva, s obzirom na to da je Gradačac šljivarski kraj, a ne raspolaže dovoljnim brojem sušara. Uz to smo željeli praviti i najveći kompot od šljiva, a više od hiljadu litara bismo podijelili posjetiteljima”, kaže direktor Sajma šljive u Gradačcu.

Ovogodišnja manifestacija trebala je okupiti privrednike iz naše zemlje i regiona, a usljed njenog otkazivanja, u organizaciji Grada Gradačca bit će upriličeni Dani šljive te će u centru grada biti realiziran prigodan program.

IZVOR:KLIX.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari