Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

U Sanskom Mostu i Prnjavoru oduzeta veća količina duhana i naočala

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na područiju opština Sanski Most i Prnjavor u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su sitno rezani duvan, sunčane i dioptrijske naočale tržišne vrijednosti u iznosu od 28.300 KM.

Prilikom operativnog postupanja ovlaštenih službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO iz Banjaluke, na područiju opštine Sanski Most utvrđeno je da vlasnik jedne trgovinske radnje inicijala S.A. vrši prometovanje akcizne robe koja nije obilježena akciznim markicama UIO. Tom prilikom je pronađen i privremeno oduzet rezani duvan u vrijednosti od 3.600 KM.

Na području iste opštine službenci UIO otkrili su da odgovorno lice u jednom pravnom licu inicijala A.H. vrši prodaju sunčanih i dioptrijskih naočala, za koje ne postoji dokumentacije o provedenom carinskom postupku uvoza ove robe u BiH. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 9.700 KM.

Postupajući po informaciji MUP RS-PS Prnjavor, službenici UIO su kod fizičkog lica inicijala M.S. pronašli i oduzeli određenu količinu rezanog duvana u vrijednosti od 15.000 KM. Ni za ovu robu nije postojala dokumentacija o porijeklu, niti je rezani duvan bio obilježen akciznim markicama UIO, te je  pronađena količina rezanog duvana privremeno oduzeta.

Protiv počinioca opisane nezakonitosti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na  otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

VIJESTI

Najnovije vijesti