Subota, 24 Februara, 2024

SDP i DF zajedno u vlasti u Tuzli

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzle potvrdila je i zvaničnu većinu u ovom gradu.

Za predsjedavajuću Gradskog vijeća Tuzle izabrana je Nataša Perić iz SDP-a, a za nju je glasalo 16 vijećnika većine koju čine SDP, SBB, Tuzlanska alternativa (TA) i DF, ali za nju su glasala i tri vijećnika SDA i po jedan HDZ-a i PDA.

Novu većinu (16) u Gradskom vijeću Tuzla čine SDP, SBB, Tuzlanska alternativa, DF i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić. U opoziciji su SDA, SD BiH, HDZ, PDA, Platforma za progres, Naša stranka i Stranka za BiH.

– Većina je stabilna. Predsjedavajuća Vijeća je izabrana dvotrećinskom većinom. Predsjedavajuća je dobila 21, a dopredsjedavajuća 20 glasova. Vidjet ćemo kako će u budućnosti izgledati većina. Da li će ostati na 16 vijećnika ili će broj biti veći, poručio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Na novinarsko pitanje kako to da su SDP i DF na kantonalnom nivou na suprotnim stranama, a na lokalnom nivou koalicioni partneri, Imamović je odgovorio: ˝Ne do Bog da u Gradu Tuzla bude kao u Kantonu. Ovdje ništa ne treba da bude kao u Tuzlanskom kantonu. Mi smo vrlo nezadovoljni radom Vlade TK. Ovdje je u pitanju interes građana Tuzle i efikasnost rada Vijeća˝.

Prema riječima vijećnika DF-a dr Zlatana Fatušića, DF je sa zadovoljstvom ušao u vlast na nivou Grada Tuzla iz dva razloga. ˝Želimo da damo doprinos jer smatramo da smo mi okosnica građanskog uređenja Tuzle zajedno sa SDP-om. Druga stvar je dobrobit građana Tuzle. Smatramo da u ovakvoj koaliciji možemo dati puno toga za boljitak građana˝, izjavio je za portal TIP.

Vijećnik Naše stranke Omer Berbić smatra da je ‘crvena’ Tuzla pala. ˝Prvi put u historiji ‘crvena’ Tuzla je pala kao takva. Imamo jednu većinu koja dolazi od tri člana SDA, preko PDA, pa do SDP-a. Mislim da u historiji nije bila jedna ovako široka koalicija. Nadam se da historijske i ideološke vrijednosti Tuzle neće biti izgubljene s obzirom na ovakvu koaliciju. Nadam se da ovo nije samo matematička igra, nego da tu ima i neke programske, stručne  osnove. Na nama je da vidimo. Mi kao konstruktivna opozicija predlagat ćemo inicijative i prijedloge˝, istakao  Berbić za TIP.
 
Na novinarsko pitanje zašto Naše stranke nema u koaliciji u Tuzli, s obzirom da sarađuju s SDP-om na kantonalnom nivou, u Sarajevu, ali i u drugim  općinama i  gradovima, Berbić je odgovorio: ˝Naša stranka u Tuzli djeluju kao dio ‘progresivnog bloka’ koji ima svoje programske ciljeve i akcioni plan. Nećemo biti dio matematičke većine.  Mislimo da ova većina ne odgovara našim principima. Po glasanju vidite lako ko je u ovoj koaliciji,  21 ruka je bila za predsjedavajuću i za dopredsjedavajuću˝.

(Vijesti.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti