Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSjedinjene Američke Države su najveći kupac bh. oružja

Sjedinjene Američke Države su najveći kupac bh. oružja

Izvoz bosanskohercegovačkog oružja, municije, eksploziva i pirotehničkih proizvoda za jedanaest mjeseci prošle godine ostvario je prihod veći od 225 miliona KM, a najveći kupac su bile Sjedinjene Američke Države.

Većina fabrika iz namjenske industrije preživjele su agresiju na BiH i poslijeratno doba te i danas uspješno posluju. Malo koja druga grana kao namjenska industrija pokazuje otpornost na ova krizna vremena.

Poznato je da BiH mnogo više izvozi, nego što uvozi ove vrste proizvoda. U 2022. godini najveći izvoz su ostvarile kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća i TRB Bratunac.

Najveći kupci bh. oružja su Sjedinjene Američke države, a one su od BiH kupile proizvode u vrijednosti 64 miliona KM.

Druga zemlja koja prati Ameriku je Saudijska Arabija koja je kupila oružje u vrijednosti od 52 miliona KM, dok je treća zemlja Turska koja je uvezla iz BiH 42 miliona KM. Srbija prati sa 16 miliona KM, a Poljska sa 14 miliona maraka.

Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Izvozni rezultati dakako su mnogo bolji ako se uzmu u obzir i drugi proizvodi namjenske industrije koji u carinskim tarifama nisu kategorizirani kao proizvodi vojne industrije.

Poprilično je sigurno da će se ovi trendovi zadržati i kada je u pitanju statistika za 12. mjesec te da će se ova godina kada je bh. izvoz u pitanju ponoviti.

KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari