Subota, 20 Aprila, 2024

Skoro 8.000 radnika iz BiH zaposlilo se u Sloveniji i Njemačkoj u 2018.

Tokom prvih šest mjeseci 2018. godine u Sloveniji je zaposleno 7.010 radnika iz BiH, dok je u Njemačkoj do 14. avgusta zaposleno 607 radnika iz BiH i to svi na poslovima medicinske njege, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

– Kada je riječ o Sloveniji, oko 25% oglasa je bilo za vozače, oko 23% za varioce, zatim slijede zidari i ostala zanimanja u građevinskom sektoru. Većini radnika je sa KV i VKV kvalifikacijom. Svi radnici u Njemačkoj su srednjom stručnom spremom – navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Agencija nema podatke o spolnoj i starosnoj strukturi radnika iz BiH koji su zaposleni u ove dvije države.

Poredeći sa podacima za 2017. godinu kada je izdato skoro 10.000 radnih dozvola, jasno je da bi do kraja ove godine taj broj mogao biti i veći ako je za prvih sedam i po mjeseci izdato 7.617 radnih dozvola.

Tako je primjerice u Njemačkoj u 2017. godini izdato 777 radnih dozvola za bh. građane koji su otišli raditi kao njegovatelji.

Struka upozorava da ukoliko se nastavi trend odlaska radnosposobnog stanovništva, ali i još važnije mladog reproduktivnog stanovništva, BiH će vrlo brzo postati zemlja staraca, ali i država koja će morati uvoziti radnu snagu iz skoro svih oblasti. Među najvažnijim su medicina i privreda.

VIJESTI

Najnovije vijesti