Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Slovenija uvodi drastične mjere u saobraćaju

Slovenski parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu sigurnosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumijeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na više putnih pravaca, a predviđeno je i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0.0 promila.

Nove mjere bi trebalo da obezbijede da do 2030. na putevima ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 povrijeđenih.

Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korištenje javnog prijevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mjestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 eura na 130.000 eura.

Klix

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti