Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Srebrenički vatrogasci pokazali da su na visini zadatka

SPASAvanje

Ovo je vrijeme kad manjka riječi, a raste bujica emocija. Snimci straha, boli, nevjerice i suza koje razaraju dušu, gledajući kako život stane u običnu najlonsku kesu. Narod napaćen svim i svačim, navikao i na imanje i nemanje, ali ono što nas je zadesilo proteklih dana, niko nije mogao ni zamisliti. Prvo poplave, pa onda klizišta. Ljudi su ostajali bez domova, praktično za 10-ak minuta. Više nikome nije bilo važno da li ima ili nema. Najbitnije je bilo sačuvati živu glavu. A, oni koji su u tim crnim danima i noćima, u potpunosti odgovorili svom zadatku i pružali i više nego im dužnost nalaže su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik, na čelu s komandirom Rajibom Džaferovićem. On je, stavljajući i vlastiti život na kocku, vodio borbu s vodenom bujicom koja ga je ponijela dok je spašavao dijete  u Potpeću. Zahvaljujući prisutnim kolegama, dramatična akcija spašavanja je uspješno završena.

Inače, u dramatičnom periodu PVJ Srebrenik je, uz pomoć članova DVD i GSS Srebrenik i savjesnih građana, iz vodom opasanih kuća, spasila 54 osobe.

spasioci3

Vođeni parolom da je svačiji život bitan, spašavali su ljude, ali i životinje.

koza

Uporedo sa spašavanjem osoba ugroženih poplavama intervenisali su na crpanju vode iz poplavljenih objekata i bunara, na dostavi pitke vode i gašenju požara na stambenim i privrednim objektima. S obzirom na nedostatak adekvatne opreme, nerijetko su improvizovali, s nekim situacijama se susretali po prvi put, ali nisu posustajali. Pokazali su da su na nivou zadatka i profesije. Preumorni nakon svega jesu, ali za humane geste volja i snaga su uvijek tu. Nakon što je prošla opasnost od poplava, vatrogasci su odlučili da na drugi način pomognu svojim sugrađanima. Posljednji primjer zabilježen je u Špionici, gdje su napravili most preko Huremske rijeke i time pomogli jednoj siromašnoj porodici, čiji jedan član je teško bolestan. Prethodni most odnijela je Huremska rijeka.

vatrogasci

Uložili su vlastite snage, a materijal je obezbijeđen zahvaljujući, opet, dobrim ljudima. Ljudskost, požrtvovanost, solidarnost. Kako opisati ljude koji gaze kroz bujicu, koji hrle i svoj život rizikuju da bi spasili život drugih. Jednostavno reći, to su vatrogasci. Uz slijeganje ramenima samo kazu: „To nam je posao“.

VIJESTI

Najnovije vijesti