Srijeda, 28 Februara, 2024

Stanovnici BiH uskoro će samo s odobrenjem moći u EU

Svi stanovnici zemalja zapadnog Balkana, ako uskoro krenu na put ka Evropskoj uniji, prije polaska morat će podnijeti elektronski odnosno internetski zahtjev za ulazak na teritoriju te zajednice zemalja. Dakle, svi koji ne žive u Evropskoj uniji, a žele pristupiti tlu Schengena, prvo će morati tražiti dozvolu, platiti 14 KM i ukoliko je i dobiju dozvolu, tek tada moći krenuti na putovanje.

Upravo o tome 25. aprila razgovarali su ambasadori zemalja Evropske unije koji su i potvrdili dogovor o evropskom sistemu za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju. Nešto ranije, predsjedništvo Vijeća i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su ovakav dogovor.

Dok iz Evropske unije smatraju kako će zahvaljujući novom sistemu odobravanja ulaska stanovnicima zemalja koje nisu dijelom ove unije, unaprijediti i sigurnost izdići na viši nivo. Ako bude potrebno, najavljeno je da neće biti problem uskraćivati odobrenja putovanja sumnjivim državljanima tzv. trećih zemalja, a kojima nije potrebna viza da bi putovali u schengensko područje.

Podaci navedeni u zahtjevima automatski će se uspoređivati s bazama podataka EU i odgovarajućim bazama podataka Interpola kako bi se utvrdilo postoji li osnova za odbijanje zahtjeva za izdavanje odobrenja putovanja.

Sistem će biti tako kreiran da odobrenje putovanja u zemlje EU-a ima rok važenja od tri godine odnosno do isteka valjanosti putne isprave napravljene u procesu podnošenja zahtjeva.

Da bi stupila na snagu, ova odluka tek treba biti proslijeđena Evropskom parlamentu koji će glasanjem u prvom čitanju iznijeti svoj stav, te sve to proslijediti Vijeću radi usvajanja i stupanja.

VIJESTI

Najnovije vijesti