Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Studenti medicine u Tuzli iskazali nezadovoljstvo: Kako da sutra nekoga liječimo ako ste nam zabranili da naučimo?

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli okupili su se danas ispred Univerziteta u Tuzli kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog zabrane da dio praktične nastave obavljaju u zdravstvenim ustanovama. Kako je ranije navedeno, dok brojne njihove kolege i kolegice u drugim gradovima u BiH potpisuju ugovore za rad u zdravstvenim ustanovama za što će biti i plaćeni studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli onemogućen je ulazak u zdravstvene ustanove od strane kako navode Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK i Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. “Jednostavno, nas smatraju kolateralnom štetom i ponašaju se kao da smo ‘zadnja rupa na sviralu’, a ne buduće kolege, da ne govorimo o tome da će kolege sa VI godine za par mjeseci biti ljekari koji će odgovarati za tuđi život, bez prakse, zahvaljujući našim uvaženim profesorima koji su dio Kriznog štaba. Mjesecima prebacuju krivicu sa jednih na druge, s izgovorom da ‘nije do njih’ i da smo na pogrešnoj adresi. Pitamo se do koga je?” – na svom Facebook profilu napisala je Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” i dodaje kako im je pravo na obavljanje praktične nastave zagarantovano Zakonom o visokom obrazovanju FBiH.

U svom obraćanju Dedić je istakla kako se UKC Tuzla još usuđuje pohvaliti činjenicom da imaju potpisan Ugovor sa privatnim fakultetom koji je nastao prije nekoliko godina na sumnjivoj politici, dok ugovor od UNTZ kupi prašinu u ladici! “Najveće razočarenje u svemu ovome, je to što ljudi koji su dio Kriznog štaba, zatim menadžment UKC-a Tuzla, su zapravo naši profesori, koji su plaćeni za svoj posao, koji su i sami bili studenti, i mnogi su i sami završili Medicinski fakultet u Tuzli, prema kojem se sad ponašaju sa prezirom i bez imalo empatije”. Predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus” Alisa Dedić navodi i da su na nju vršeni određeni pritisci kada je trebalo da pojedicni ostvare svoje lične interese odnosno da zaposle svoju djecu.

“Na mene je vršen je pritisak da se upućuju inicijative za dozvolu obavljanja kliničkog staža u samom vrhuncu pandemije, pa kad sam to odbila od pojedinaca bila sam prozvana. Međutim, urgencije prema većim instancama, od strane onih koji su imali korist od toga su urodile plodom, pa su se Odluke bez problema promjenile. Sada kada imamo puno povoljniju epidemiološku situaciju govore nam da nije moguće da uđemo u zdravstvene ustanove, kao da smo došli sa ulice usput, da se malo prošetamo, a ne da stičemo znanja i vještine koje će nam trebati da bismo spasili nečiji život” – navodi Alisa Dedić. Ko će odgovarati za našu nestručnost kada ‘sutra’ budemo sami sa pacijentom? Da li bi naši uvaženi profesori koji nas ne žele na praksi, pristali da sutra njih liječimo? – pitaju se studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Okupljenim studentima obratila se i rektorica UNTZ-a Dr. sci. Nermina Hadžigrahić, koja je istakla da će razgovarati i sa Zavodom za javno zdravstvo TK kao i sa budućim Ministrom zdravstva TK kako bi se ovaj problem u najkraćem mogućem roku riješio. Direktor UKC-a Tuzla, Vahid Jusufović ističe da je krizni štab postupio naspram higijensko-epidemiološke situacije i kada bude procjenio da je moguće organizovati praktičnu nastavu da će biti prvi koji će takvu odluku podržati: “Tuzlanski kanton nije nikakav izuzetak u ovom slučaju uzmemo li u obzir da se poštuju Odluke i naredbe Krizng štaba. Mi trenutno imamo dosta povoljniju epidemiološku situaciju, međutim kakva će ona biti za 15-tak dana ili kada krene ljetni semestar to ćemo tek da vidimo. Prošle godine studenti šeste godine obavili su klinički staž u skraćenom obliku. Kada je u pitanju zimski semestar praktičnih vježbi nije bilo zbog 200 hospitaliziranih koji su bili pozitivni na COVID-19. Ukoliko Krizni štab, čiji sam i ja član donese Odluku da se može nastaviti sa obavljanjem praktične nastave UKC je spreman. Trenutno imamo stabilnu situaciju, međutim ne možemo predvijeti šta nas očekuje. Ja sam također nastavnik na tom fakultetu i meni je stalo da moje kolege obavljaju praktičnu nastavu“ – kazao je za Tuzlanski.ba Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

(Tuzlanski.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti