Srijeda, 29 Novembra, 2023

Svečano obilježen Međunarodni dan CZ

Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba i Uprave civilne zaštite jučer je svečano obilježen Međunarodni dan Civilne zaštite. Podsjećamo, prvog marta 1972. godine stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, internacionalni dokument s područja humanitarnog prava, koji je registriran pri Sekretarijatu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a.

Ovom prilikom premijer Vlade TK Jakub Suljkanović je skrenuo pažnju na značaj dobre organizacije struktura civilne zaštite, na što ukazuje  i zvanični izvještaj UNICEF-a.
„BiH je zemlja koja je izložena prirodnim katastrofama. Na Zapadnom Balkanu se do kraja stoljeća može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplinskih valova, što će imati negativan učinak na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i u konačnici na živote i egzistenciju stanovnika”, navodi se u izvještaju UNICEF-a.
„Od 145 lokalnih samouprava u zemlji, za 91 se smatra da ima vrlo značajan rizik od poplava i klizišta, dok se za 27 lokalnih samouprava smatra da su visokog rizika. U proteklih 12 godina šest ih je bilo obilježeno sušama. Također su godine s velikim i katastrofalnim poplavama vrlo česte”, navodi UNICEF.
„Imajući u vidu podatke UNICEF-a, Civilna zaštita je u današnjem društvu sve potrebnija. U slučaju potrebe vi ste prvi na terenu koji ćete pomoći onima u nevolji. S tim u vezi, želim vam se ovom prilikom još jednom javno zahvaliti za sve ono što činite kako bi pružili pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija” rekao je premijer Suljkanović, te pozvao sve relevantne institucije, prije svega predstavnike lokalnih zajednica, direktno nadležnih za komunalnu infrastrukturu (korita lokalnih potoka i rječica, nelegalnu gradnju koja uzrokuje pojavu klizišta, kanale za odvodnju oborinskih voda i kanalizacije) da se aktivnije uključe i svojim aktivnosti preveniraju eventualne nesreće.
Svečana sjednica povodom Dana civilne zaštite bila je prilika da se istaknutim pojedincima i organizacijama za uloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dodjele odgovarajuća priznanja i nagrade civilne zaštite.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti