Srijeda, 21 Februara, 2024

Svečano obilježena 26. godišnjica Dobrovoljačke čete Srebrenik

Svečanim postrojavanjem na gradskom šetalištu ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja u Srebreniku, na dostojanstven način obilježena je 26. godišnjica formiranja Dobrovoljačke čete Srebrenik.

Kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti, Dobrovoljačka četa formirana je 11. aprila 1992. godine i tih prvih dana agresije na BiH, uz Općinski štab TO, predstavlja je najbolje organiziranu vojnu formaciju na području općine Srebrenik.

–„Na prvom postrojavanju bila su 84 naoružana dobrovoljaca, a za ulazak u sastav Dobrovoljačke čete prijavilo se više stotina istinskih patriota, koji, zbog nedostatka oružja, nisu mogli odmah ući u sastav ove jedinice. Sa sigurnošću mogu reći da je to bila jedna od najboljih i najpouzdanijih jedinica, prvo u sastavu Štaba TO, a kasnije u sastavu srebreničkih ratnih brigada, čiji su pripadnici tokom cijelog rata iskazivali nevjerovatan herojizam na ratištima širom BiH“, istakao je  Ibrahim Salihović, ratni komandant  211. oslobodilačke brigade i dobitnik najvišeg ratnog priznanja „Zlatnog ljiljana“.

Svi dobrovoljci već u septembru 1992. godine ušli su u sastav 3. bataljona 21. srebreničke, odnosno 212. brdske brigade, a nakon formiranja 211. oslobodilačke brigade postali su dio 5. bataljona ove elitne brigade.

Na linijama odbrane u Smolući, Gradačcu, Brčkom i Čeliću, te na ratištima širom BiH 12 boraca Dobrovoljačke čete položilo je svoje živote u temelje suverene i nezavisne BiH. Polaganjem vijenaca na šehidsko spomen-obilježje i učenjem fatihe odata je dužna počast poginulim braniocima, a nakon toga u planinarskom domu „Lipici“ na Majevici održano je tradicionalno druženje  pripadnika ove jedinice.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI