Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTISvjetska Banka će Bosni i Hercegovini pozajmiti još 750 miliona dolara

Svjetska Banka će Bosni i Hercegovini pozajmiti još 750 miliona dolara

Svjetska banka (WB) u idućih pet godina stavit će na raspolaganje Bosni i Hercegovini 750 miliona dolara kroz zajmove namijenjene provedbi reformi i oporavku od posljedica pandemije prouzročene koronavirusom, potvrdili su u srijedu iz ove financijske organizacije. 

Takvu odluku donio je odbor izvršnih direktora WB usvojivši okvir za partnerstva s BiH u razdoblju od 2022. do 2026. koji predviđa potporu održivom oporavku od uticaja pandemije, kao i reforme potrebne za otvaranje novih radnih mjesta te inkluzivnu i zelenu ekonomiju. Odobravanje zajmova provodit će se temeljem procjena o potrebama zemlje, ali će ovisiti i o napretku u provedbi reformi.

“Nestabilno regionalno i globalno okruženje zahtijeva reforme i institucionalne promjene, koje će gospodarstvo Bosne i Hercegovine učiniti otpornijom na unutarnje i vanjske šokove”, stoji u saopštenju dostavljenom medijima. Iz Svjetske su banke pojasnili kako su rezervirana sredstva predviđena za povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru, poboljšanje pružanja usluga, kao i pružanje pomoći BiH u cilju povećanja otpornosti na klimatske promjene.

Ovaj okvir uključuje i zajedničku temu rodnih pitanja, odnosno otklanjanje strukturnih zapreka koje ograničavaju ekonomske prilike za žene i druge ugrožene skupine.

BiH trenutačno koristi sredstva Svjetske banke u iznosu od oko 551 milion dolara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari